Om in aanmerking te komen voor de belastingkortingen, dient u fiscaal partners van elkaar te zijn. Als u samenwoont is het lang niet altijd zo dat u wordt aangemerkt als fiscaal partners.

Wanneer bent u fiscaal partners?

U en uw partner zijn fiscale partners als u:

  • bent getrouwd, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract bent aangegaan
  • samen een kind heeft gekregen
  • een kind van uw partner heeft erkend, of uw partner een kind van u heeft erkend
  • als partner voor de pensioenregeling bent aangemeld
  • samen een huis heeft gekocht
  • op het gezamenlijke woonadres een minderjarig kind van ten minste één van u staat ingeschreven
  • in het voorgaande jaar reeds fiscaal partner was

Welke belastingkortingen heeft u als fiscaal partners?

Als u fiscaal partners bent, brengt dat veelal een belastingvoordeel met zich mee. Die korting kan duizenden euro’s zijn, daarom wordt ons regelmatig gevraagd wie recht heeft op de korting. Om aanspraak te doen op het belastingvoordeel als fiscaal partners, dient u samen met uw partner uw aangifte inkomstenbelasting in te dienen.

Stel dat u bent getrouwd

In dat geval bent u fiscaal partner. Dat betekent dat u de jaarlijkse inkomstenbelastingaangifte samen indient. Hierdoor heeft u het recht om kosten en aftrekposten te spreiden tussen jullie aangiftes. Een van deze aftrekposten is de hypotheekrenteaftrek. In de meeste gevallen heeft één van u een hoger inkomen. Daardoor is het voordelig om de hypotheekrenteaftrek bij die partner op te voeren.

Groot verschil in inkomen

Stel dat u € 19.000 en uw partner € 100.000 per jaar verdient. In dat geval heeft u recht op een korting van 36,55% (schijf 1) en uw partner 52% (schijf 4). Het is nu veel voordeliger om de volledige korting in de aangifte van uw partner op te nemen. Het netto belastingvoordeel is daardoor € 1.545.

De situatie wijzigt

Niets blijft gelijk en zo veranderen ook uw inkomsten. Nu kan het voordeliger zijn om de volledige hypotheekrenteaftrek in uw belastingaangifte op te nemen. Deze keuze mag u ook maken. U mag deze keuze jaarlijks herzien.

Let op! De hypotheekrenteaftrek zat altijd in de aangifte van uw partner. Daarom ontving uw partner maandelijks een voorschot van de Belastingdienst. Nu de inkomens veranderd zijn, mag uw partner dit voorschot niet meer ontvangen. Vanaf nu behoort u dit voorschot te ontvangen. De Belastingdienst zal uw partner daarom een brief sturen, dat het voorschot moet worden terugbetaald. Dat kan snel oplopen tot € 10.000 en meer. Het grote voordeel is dat u nu deze € 10.000 ontvangt. Netto staat u dus quitte.

Wilt u nader advies in uw specifieke situatie? Neem gerust contact met ons op. Onze specialisten staan voor u klaar.

Neem contact met ons op

Art. 1.2 Wet IB 2001

Art. 5a AWR

Art. 2.10 Wet IB  2001

 

  • Share: