Ja u leest het goed. De FOR is geen oudedagsvoorziening maar een fiscale oudedagsreserve. U mag gebruik maken van de oudedagsreserve als u een eenmanszaak, vof of maatschap hebt en u voldoet aan het urencriterium. Dit klinkt leuk, maar in de praktijk bouwt u schuld op bij de fiscus.

De FOR is een regeling die in essentie maar twee dingen doet:

  1. U heeft uitstel van betaling in het jaar dat u gebruik maakt van de FOR
  2. Als u stopt met ondernemen, betaalt u alsnog de uitgestelde belasting

De FOR is uitstel van betaling

Jaarlijks mag je een percentage van de winst aftrekken. De oudedagsreserve mag niet hoger zijn dan het eigen vermogen en er zit een maximum aan het aftrekbare bedrag. In 2016 mag je 9,8% van de winst aftrekken, met een maximum van € 8.774. Over dit deel hoeft u in het betreffende jaar geen belasting te betalen. Afhankelijk van de hoogte van de winst, kan u dit tot ruim € 4.500 netto minder belasting betalen opleveren. Dat is een prachtig belastingvoordeel, maar wees er wel van bewust dat dit een uitstel van belasting betalen is. Ooit moet u alsnog belasting betalen over het bedrag van € 8.774.

Stel dat u vanaf 2012 ieder jaar FOR heeft opgebouwd. Dan heeft u in 2016 in totaal (over 5 jaar) voor ruim € 46.000 aan FOR opgebouwd. Stel dat u in 2017 besluit te stoppen met ondernemen, dan moet je afhankelijk van de hoogte van uw inkomen tot ruim € 23.000 belasting betalen! Dat is niet niks. Vooral niet als u het geld heeft opgemaakt. Daarom de tip: zet het geld daadwerkelijk apart. Maar als u het hele belastingvoordeel apart moet zetten, wat is dan het voordeel van de FOR?

De fiscus adviseert: Investeer

De fiscus heeft de uitstel van belasting bedoeld om te benutten. Wanneer u in 2016 een belastingvoordeel heeft van € 4.500, dan kunt u dit geld benutten om extra investeringen in uw onderneming te doen. En dat is het idee achter de FOR: Ruimte om te ondernemen. Zo gek is dat niet gedacht. Het is een gratis lening die je zonder enige moeite krijgt. Zolang u beseft dat u onderneemt met geleend geld, en u niet vergeet dat u het ooit terug moet betalen, is er inderdaad niet zoveel aan de hand.

De FOR als belastingvoordeel

Wanneer uieder jaar FOR opbouwt tegen het hoogste tarief (52%) en u gaat straks, bij 67, met pensioen, dan valt u waarschijnlijk in een lager belastingtarief. Dan heeft u een belastingvoordeel doordat u betaalt tegen een lager tarief. Let op: Dit geldt dus alleen als je nu in de hoogste tariefschijf van 52% valt en u pas gaat betalen over de opgebouwde schuld als u daadwerkelijk met pensioen bent.

De FOR is daarnaast ook heel handig wanneer u in de hoogste belastingschijf valt en u nog geen keuze heeft gemaakt voor een oudedagsproduct. Omdat u dit jaar een hoge winst had, wil u wel graag dit jaar gebruik maken van uw fiscale voordeel. U past dan dit jaar de FOR toe, en tegen de tijd dat je een passend oudedagsproduct kiest, hevelt u de FOR over naar het oudedagsproduct. Uhoeft op dat moment niet af te rekenen met de fiscus, want ook een echt oudedagsproduct (zoals banksparen of pensioensparen) is fiscaal aftrekbaar. Ook hierbij geldt, dat dit alleen kan wanneer u het geld ook daadwerkelijk beschikbaar heeft om in een oudedagsproduct te storten.

Tip

Maak een weloverwogen keuze om wel of niet gebruik te maken. Als u gebruik maakt van de FOR zorg dan dat u het geld apart op een rekening houdt, zodat u later kunt afrekenen met de fiscus of een oudedagsvoorziening kunt treffen van dit bedrag.

Wilt u advies of de FOR in uw situatie voordeel biedt? Neem gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op

  • Share: